2012. július 12., csütörtök

Kérdezz-felelek játék

Kérdéssorozat kíséretében díjat kaptam Duendétől, s mivel mindketten ritkán játszunk, megtisztelő számomra, hogy rám is gondolt. A játék szabályai roppant egyszerűek, ugyanakkor fantáziadúsak - ezért is tetszik nekem - ugyanis 11 kérdésre kell válaszolni, majd továbbpasszolni a játékot 11 bloggernek 11 saját kérdéssel. 
Az alábbiakban Duende kérdései következnek a saját válaszaimmal.

1. Ha elvonulhatnál egy lakatlan szigetre, mi lenne az az öt dolog, amit magaddal vinnél? 

- Nem vinnék magammal egyetlen dolgot sem, csak azt a ruhát, ami épp rajtam van, legfennebb egy palacknyi vizet vinnék arra az esetre, ha az első egy órában nem találnék forrást vagy patakot iható vízzel. Aztán tennék egy kb. háromnapos próbát, hogy lássam, mennyire működnek a túlélő ösztöneim.

2. Van egy olyan mondatod, ami átsegít a nehézségeken? Egyfajta jelmondat, életed vezérlőfonala avagy mágikus mantra, ami segít mikor padlón vagy? Mi ez a mondat? 

- Van: Istenem, csak annyi zöld fényt adj, hogy láthassam a következő lépést!

3. Volt az életedben "tökéletes pillanat"? Ha igen, mi volt az? Le tudnád írni, mitől volt tökéletes, mit éreztél? 

- Volt. Többször is előfordult már, nehéz leírni, milyen volt, de ezek a siker pillanatai. Mindegy, milyen siker, lehet magánéleti, de akár szakmai is, sőt, lehet valamelyik gyermekem sikerének megélése, egyformán tökéletes pillanat, mert ilyenkor megszűnik a körülöttem lévő világ és egyszerűen "csak" boldog vagyok.

4. Mi a kedvenc ételed? Hármat is írhatsz. :) 

- Igazából szeretek enni és különösebben nincs nagy kedvenc, ezért nehéz bármit is megnevezni. Mégis, ha fel kellene sorolnom, melyik az a három étel, amit bármikor szívesen megeszek, akkor kb. ezek lennének: padlizsánkrém friss kenyérrel és paradicsommal; babérleveles krumplileves; füstölt háziszalonna krumplis házikenyérrel zöldhagymával és paradicsommal.

5. Ha egyszer csak új életet kapnál, milyen foglalkozást választanál? Mi lennél? 

- Ugyanazt, amivel most is foglalkozom: újságíró lennék. (Hmmm... Hogy én mennyire fantáziátlan vagyok!)

6. Ha jönne egy jó tündér, és három kiváló tulajdonságot választhatnál magadnak, mi lenne ez a három? 

- Óvatosság, mértékletesség, kreativítás.

7. Szoktál jótékonykodni? Van olyan adomány, cselekedet, amit rendszeresen adsz vagy végzel? Fontosnak tartod, hogy ne csak kapj, de adj is? Ha nincs ilyen az életedben, de holnaptól eldöntenéd, hogy beilleszted életedbe a jótékonyságot, mi lenne az, amit tudnál adni? 

- Szoktam. Állatvédő szervezet tagja vagyok, itt igyekszem hasznossá tenni magam. S újfent egy újabb civilszervezet létrehozásán fáradozom néhány jó emberkével együtt. Az átlagos képességű gyermekek jogait próbáljuk védeni, érvényre juttatni egy embertelen, gyermekellenes oktatási rendszerrel szemben, mert az mégiscsak gyalázatos, hogy az idei érettségi vizsgán a gyerekek kétharmadát elbuktatták. Mindkettőhöz a kommunikációs készségemet és a tudásomat adom. 

8. Ha utazhatnál az időben, a múltba, vagy a jövőbe mennél? S hova? Vagyis mikor? :) Hármat is írhatsz. 

- Csakis a jövőbe. 2112-be utaznék, épp oda, ahol a leszármazottaim élnek, hogy élőben elbeszélgethessek velük és felhívjam a figyelmüket, ne kövessék el azokat a hibákat, amiket én.

9. Ha indián nevet vagy valamilyen beszélő nevet választhatnál magadnak, mi lenne az? Mi lenne a jelentése? 

- Ezen még soha nem gondolkodtam, talán azért, mert szeretem a nevem.

10. A pohár félig tele van, vagy félig üres? 

- A pohár nálam általában félig tele szokott lenni, s ha netán nem így lenne, akkor igyekszem legalább félig TELEtölteni.

11. Mi a kedvenc könyved, filmed, zenéd? Miért?

- Mindig éppen az, amit olvasok, nézek, hallgatok. Szeretek olvasni, ezért mindent elolvasok, amit érdekesnek találok, de ha az első 20 oldalon nem találok semmi olyat, ami megragadja az érdeklődésem, egyszerűen leteszem és nem olvasom tovább. Ugyanígy vagyok a filmekkel is, ha az első tíz percben nem történik semmi olyan, amiért érdemes lenne végignézni, nem nézem meg. A zenével is hasonló a helyzet.

És most az én kérdéseim:

1. A "kopipésztes" világban sokan meglehetősen sajátosan értelmezik a plagizálás fogalmát. Sokan úgy vélik, hogy ami interneten, egy blogon például megjelenik, az bátran másolható és lehet vele sajátként ágálni. Ezért érdekel: Hogyan értelmezed a plágium, plagizálás fogalmát? 
2. Szoktál-e politizálni? Illetve, milyen mértékben érdekel a politika?
3. Mi a véleményed arról, hogy Romániában az érettségizők kétharmadát elbuktatták az idei vizsgán?
4. Részt vennél-e egy átlagos képességű diákok érdekeit védő civilszervezet létrehozásában? Mennyire tartanád jó ötletnek egy ilyen szervezet megalakítását? Szerinted, kik kellene a tagjai legyenek?
5. Mi a véleményed a reklámról? Szerinted, milyen mértékben befolyásolnak téged vásárláskor a reklámok?
6. Szoktál-e képzőművészeti tárlatra járni? A kortárs képzőművészek közül, kinek a művét tennéd ki a lakásodban? 
7. Mikor és hol voltál utoljára moziban? Melyik filmet nézted meg? 
8. Szoktál-e újságot/folyóiratot olvasni? Melyiknek vagy a megrendelője? 
9. Ha nyernél egy jutalomkirándulást és te dönthetnéd el, hová utazzál, mit választanál? Miért? 
10. Ha feltehetnél egy kérdést egy híres embernek, mit kérdeznél és kitől? 
11. Milyen témájú blogokat olvasol szívesen, netán van-e kedvenc blogod? Melyik? 

A kérdést továbbadom:


Végezetül ugyanazt írhatom, amit Duende: "játszani jó, de nem kötelező". Mégis, nagyon szeretném, ha időt szakítanátok rá, és válaszolnátok. Ha nem akarjátok beblogolni, megtehetitek itt megjegyzésben is, nyílván egy bejegyzés és a játék folytatása lenne az igazi.

5 megjegyzés:

  1. öööö...olvastalak.
    köszönöm szépen, hogy zárhatom a sort.
    érdekesek a kérdéseid, megpróbálom nem megszakítani a láncot. de ahhoz még erőt kell vennem a fantáziámon, hogy kitaláljak 11 kérdést. pár nap haladékot kérek szépen.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hogy rám is gondoltál. Nem ígérem, de igyekszem bejegyzést írni. Bár nem tudom, mikor...

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Alíz a játékot! :) Örülök, hogy játszottál, jó volt olvasni!

    VálaszTörlés
  4. A 11 saját kérdéssel gondban vagyok, de a Te kérdéseidet megválaszoltam, némi önvallomás keretében :-) Köszi, hogy gondoltál rám.

    VálaszTörlés
  5. Alíz, én is köszönöm - itt is -, hogy rám is gondoltál, igyekezni fogok, elnézést, hogy eddig nem tettem.

    VálaszTörlés