Kertészkedés


Hagymát palántáltunk

Idéntől kertészkedem. Hogy ennek mi lesz a haszna, azt majd ősszel mondom meg, egyelőre csinálom és örömem lelem benne. Régóta nem végeztem ilyen munkát, fáradok is rendesen miközben vágom a földet, de jól esik ezt munkát végezni, mert addig is friss levegőn vagyok és nem a számítógép előtt cigarettázom. Másrészt, meg akarok tanulni édesanyámtól minden lényeges dolgot, amit tudni kell a kertészkedésről. Ki tudja, talán majd egyszer a gyermekeim is hasznát vehetik ennek a tudásnak. Ezért is nyitottam ezt az oldalt, mert ide minden lényeges mozzanatot rögzíteni akarok, ami a kertészkedéssel kapcsolatos.
Ma például hagymát palántáltunk, cukkinit és paszulyt ültettünk. Az ágyásokat én készítettem, örömmel konstatáltam, hogy egyre szebbek, egyenesebbek lesznek. Édesanyám a kicsi villás kapával kb. 5-10 cm mély sáncokat húzott az ágyásokba, ahová kb. 10 cm-re egymástól beleállítgatta a palántákat, majd lazán betakarta őket. Azt mondja, ez a módszer sokkal jobb, mint a régebbi szúrkálós módszer, mert hamarabb megy. A paszulyt a kerítés mellé ültettük kis fészkekbe egymástól kb. 20-25 cm-re, a cukkinit pedig az egyik ágyás szélébe hasonló távolságra egymástól. Egy héttel korábban dughagymát ültettünk, sárgarépát és petrezselymet vetettünk. 
Ma reggel beszéltem Gézával is, aki nagyon profi kertész, ő mondta, hogy a karfiolt, karalábét, brokkolit később kell palántálni, majd csak május végén, június elején, mert így nem korcsosodik a növény. Elhiszem neki, ő jobban tudja.