2012. szeptember 3., hétfő

Székely fogathajtóból román tolvaj

A minap Robi fotós barátom megróvásban részesített, miért nem osztom meg a facebook-on is egy-egy írásomat, mert sokszor szívesen olvasná/visszaolvasná olyankor is, amikor már a kiolvasott újságot félredobta. Jogosnak találom az észrevételét, s úgy döntöttem, ezentúl néhány írásomat közzéteszem itt a blogon is. 

Nos, az első az lenne, amiről Bajkó Tibi fogathajtó, a román válogatott tagja számolt be utóbb, mert erről mindenkinek tudnia kell. Nem részletezek elöljáróban semmit, a történet önmagáért beszél és hűen tükrözi azt a viszonyulást, amiben részesülhet a székely ember, mihelyt átlépi a román-magyar határt.

Vérig sértették Fábiánsebestyénen a székely fogathajtókat 

Tolvajt kiáltottak rájuk 

Tolvajlással gyanúsították meg a román fogathajtó válogatott – mellesleg magyar tagjait – akik a magyarországi Fábiánsebestyénen szervezett Duna-Alpesi Kupán Romániát képviselték. Ugyanis azt feltételezték róluk, hogy lovasrendezvény keretében zajló Nemzetek estje gasztronómiai eseményen dekorációként használt műnapraforgót az ugrópálya dekorációjából tulajdonították el. Noha, a szervezők utólag bocsánatot kértek a sértettektől, a nyílvános bocsánatkérés elmaradt. 

- Sokat gondolkodtam azon, hogy egyáltalán érdemes-e erről beszélni, végül úgy döntöttem, elmondom, mert ha egyszer tolvajlással gyanúsítottak, másodszor is megtörténhet – jelentette ki Bajkó Tibor fogathajtó, a gyergyószentmiklósi Krigel Sportklub elnöke. Mint mondta, már volt alkalmuk részt venni a Fábiánsebestyénen szervezett Duna-Alpesi Kupán, amelynek egyik legszimpatikusabb kísérőrendezvénye a Nemzetek estje gasztronómiai program. Ez a rendezvény lényegében arról szól, hogy a versenyen résztvevő csapatok egy standot rendeznek be és országuk, nemzetük jellegzetes ételeit, italait kínálják a versenytársaknak. – Első alkalommal felkészületlenül ért ez a kihívás, most viszont készültünk, itthonról töltött káposztát vittünk, a helyszínen birkatokányt készítettünk, volt áfonyapálinkánk és közülünk többen székelyruhába öltöztek – részletezte Bajkó. Elmondta, nagyon igyekeztek, hogy a standjuk is esztétikus, szép legyen, aminek díszítését Kelemen Melinda, a csapat kapitánya, Kelemen Attila – a Romániai Lovas Szövetség alelnöke, a fogathajtó szakágazat elnöke – felesége vállalta magára. Ebből a célból még itthon napraforgómintás abroszt és szalvétát, illetve hozzá az asztalra és a vázába dekorációként néhány műnapraforgót vásárolt. – Miközben javában főztem a birkatokányt, az egyik szervező restellkedve hozta tudomásomra telefonon, hogy a főszervező nagyon haragszik, mert az ugrópálya előtt elhelyezett díszletek közül hiányzik néhány napraforgó, amit a mi standunkon látnak – fejtegette Bajkó, aki a helyzetet azonnal tisztázta, elmondva, a napraforgókat még itthon vásárolták és mindenről számla van, hiszen egymás közt is el kell számolniuk. Ennek ellenére, a háttérben elindult a pusmogás, hogy a „románok ellopták a napraforgókat”, sőt, a főszervező Farkas Sándor személyesen is szólt a csapatnak: „amit elvettek, vigyék vissza oda, ahonnan elvették”. A színmagyar romániai válogatott miután tisztázta magát, bocsánatot kértek a szervezők. Azonban, sajnálatos módon elmaradt a nyílvános bocsánatkérés, ami mindenki számára egyértelművé tette volna: nem loptak műnapraforgót, csupán ugyanolyan dekorációt vásároltak – még itthon – a standjukhoz, mint a szervezők az ugrópálya díszítéséhez.
(Megjelent a Hargita Népe augusztus 31-i számában.)

1 megjegyzés:

  1. Egy kicsit kesve de leirom,hogy 15 eve voltam kint Nemetorszagba es egy nagyon kedves ertelmes neni kerdeztem,hogy honnan jottem en meg valaszoltam,hogy Romaniabol,Igen ott ahol mindenki cigany es tolvaj??Ez nem most tortent de az altalanos velemenyt nem lehet szonyeg ala seperni kedves Aliz,csak szomoruan tudomasul venni

    VálaszTörlés