2012. szeptember 3., hétfő

Székely fogathajtóból román tolvaj

A minap Robi fotós barátom megróvásban részesített, miért nem osztom meg a facebook-on is egy-egy írásomat, mert sokszor szívesen olvasná/visszaolvasná olyankor is, amikor már a kiolvasott újságot félredobta. Jogosnak találom az észrevételét, s úgy döntöttem, ezentúl néhány írásomat közzéteszem itt a blogon is. 

Nos, az első az lenne, amiről Bajkó Tibi fogathajtó, a román válogatott tagja számolt be utóbb, mert erről mindenkinek tudnia kell. Nem részletezek elöljáróban semmit, a történet önmagáért beszél és hűen tükrözi azt a viszonyulást, amiben részesülhet a székely ember, mihelyt átlépi a román-magyar határt.

Vérig sértették Fábiánsebestyénen a székely fogathajtókat 

Tolvajt kiáltottak rájuk 

Tolvajlással gyanúsították meg a román fogathajtó válogatott – mellesleg magyar tagjait – akik a magyarországi Fábiánsebestyénen szervezett Duna-Alpesi Kupán Romániát képviselték. Ugyanis azt feltételezték róluk, hogy lovasrendezvény keretében zajló Nemzetek estje gasztronómiai eseményen dekorációként használt műnapraforgót az ugrópálya dekorációjából tulajdonították el. Noha, a szervezők utólag bocsánatot kértek a sértettektől, a nyílvános bocsánatkérés elmaradt. 

- Sokat gondolkodtam azon, hogy egyáltalán érdemes-e erről beszélni, végül úgy döntöttem, elmondom, mert ha egyszer tolvajlással gyanúsítottak, másodszor is megtörténhet – jelentette ki Bajkó Tibor fogathajtó, a gyergyószentmiklósi Krigel Sportklub elnöke. Mint mondta, már volt alkalmuk részt venni a Fábiánsebestyénen szervezett Duna-Alpesi Kupán, amelynek egyik legszimpatikusabb kísérőrendezvénye a Nemzetek estje gasztronómiai program. Ez a rendezvény lényegében arról szól, hogy a versenyen résztvevő csapatok egy standot rendeznek be és országuk, nemzetük jellegzetes ételeit, italait kínálják a versenytársaknak. – Első alkalommal felkészületlenül ért ez a kihívás, most viszont készültünk, itthonról töltött káposztát vittünk, a helyszínen birkatokányt készítettünk, volt áfonyapálinkánk és közülünk többen székelyruhába öltöztek – részletezte Bajkó. Elmondta, nagyon igyekeztek, hogy a standjuk is esztétikus, szép legyen, aminek díszítését Kelemen Melinda, a csapat kapitánya, Kelemen Attila – a Romániai Lovas Szövetség alelnöke, a fogathajtó szakágazat elnöke – felesége vállalta magára. Ebből a célból még itthon napraforgómintás abroszt és szalvétát, illetve hozzá az asztalra és a vázába dekorációként néhány műnapraforgót vásárolt. – Miközben javában főztem a birkatokányt, az egyik szervező restellkedve hozta tudomásomra telefonon, hogy a főszervező nagyon haragszik, mert az ugrópálya előtt elhelyezett díszletek közül hiányzik néhány napraforgó, amit a mi standunkon látnak – fejtegette Bajkó, aki a helyzetet azonnal tisztázta, elmondva, a napraforgókat még itthon vásárolták és mindenről számla van, hiszen egymás közt is el kell számolniuk. Ennek ellenére, a háttérben elindult a pusmogás, hogy a „románok ellopták a napraforgókat”, sőt, a főszervező Farkas Sándor személyesen is szólt a csapatnak: „amit elvettek, vigyék vissza oda, ahonnan elvették”. A színmagyar romániai válogatott miután tisztázta magát, bocsánatot kértek a szervezők. Azonban, sajnálatos módon elmaradt a nyílvános bocsánatkérés, ami mindenki számára egyértelművé tette volna: nem loptak műnapraforgót, csupán ugyanolyan dekorációt vásároltak – még itthon – a standjukhoz, mint a szervezők az ugrópálya díszítéséhez.
(Megjelent a Hargita Népe augusztus 31-i számában.)