2012. június 7., csütörtök

Ne hagyjuk, hogy más döntsön helyettünk!

Vasárnap helyhatósági választások lesznek, talán minden idők legérdekesebb fordulatait rejtegető választásának ígérkezik legalábbis a Székelyföldön. Amikor a kampány elkezdődött, az volt a szándékom, hogy majd legalább kétnaponta jelentkezem bejegyzésekkel, aztán ahogy alattomosan nyomult előre a kampány, letettem róla. Tisztességgel bevallom legfőképp azért, mert nem akartam belekeveredni abba a hínárba, ami ezt a kampányt jellemezte. Három magyar párt jelent meg ugyebár a választási palettán és ezt sokak akár úgy is értékelhetik: milyen jó nekünk, mert van, amiből választani! Így igaz, de kinek jó?! - kérdem én. A széthúzásról egyébként is híres magyarságnak?! Aligha. Inkább azok malmára hajtja a vizet, akik Brüsszel - az Európai Unió - felé azt igyekeznek mutatni: lám-lám, milyen jól megy soruk Romániában a magyaroknak, hiszen három pártjuk is van! Kérdés viszont mennyire szolgálja ez a mi érdekeinket? Vajon hány magyar képviselő jut be az önkormányzatba azokon a településeken, ahol a magyarság részaránya alig éri el a húsz százalékot? Mi lesz azokkal a magyarokkal, akik háromfele szakadva próbálják bejuttatni a nekik tetsző "alternatívát". De feltehetném azt a kérdést is: mennyire alternatíva az, amit alternatívaként kínálnak?! A napokban többen is nekem szegezték a kérdést: hogy látod ezt? Nos, most akkor elmondom. 
Alternatíva, amit annak állítanak be?!
Ugyebár "kezdetekben vala" a nagy egyetértés és összeborulás, magyar képviseletre volt szükség, és megalakult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Mindenki örült neki, én is. Aztán az idők múltával voltak néhányan, akik másként gondolták, úgy vélték, nem tesz meg mindent ez a képviselet az erdélyi magyarság érdekében. Nyilván hibák is voltak, mert hol nincsenek, ahol dolgoznak, vagy dolgozni próbálnak. Akik úgy vélték, hogy másként kellene csinálni, másként kéne politizálni, azok megsértődtek, kivonultak a már meglévő érdekvédelmi szövetségből és pártot alapítottak. Így lett a Magyar Polgári Párt. Alternatívát ígért a választópolgárnak. Ennek is sokan örültünk, köztük én is. Aztán rövid időn belül bebizonyosodott, nemhogy nem tud alternatívát nyújtani, de még groteszk karikatúrájának is alig nevezhető ez a tömörülés a már meglévő szövetségnek. Időközben az RMDSZ-ben megjelent egy fiatal, tanult gárda, akik egyre nyitottabban, egyre ügyesebben politizáltak, ennek eredményei pedig kezdtek megmutatkozni nyertes pályázatokban, fejlődő településekben, épülő utakban, stb., nem részletezem - írtam erről eleget különféle újságok hasábjain. Valakiknek ez sem tetszett, illetve 2009-ben volt kedvenc kisvárosomban egy MPP-kongresszus, ami finoman fogalmazva is botrányosra sikeredett. Újabb sértődés, újabb osztódás, majd némi fortyogás után egy olyan európa parlamenti képviselő, aki mellesleg RMDSZ ernyő alatt jutott Brüsszelbe, néhány hívével együtt megalakította az Erdélyi Magyar Néppártot. Hát ennek már egyáltalán nem tudtam örülni. Miért is? Mert azt láttam, hogy a sértődöttek létrehozták az MPP-t, a még sértődöttebbek az EMNP-t. S akkor mit tegyek én, egyszerű választópolgár: azokkal tartsak, akik adott körülmények közepette próbáltak tenni valamit, vagy azokkal, akik megsértődtek, illetve még annál is inkább megsértődtek?! Ez itt a sarkallatos kérdés!
Alattomos kampány
Aztán jött a választási kampány, amely viszonylag csendes volt, de annál alattomosabb. Miért mondom ezt? Mert miközben azok, akik valamit megvalósítottak, és létező, kézzelfogható valóságaikat próbálták bizonygatni, mások ugyanezt próbálták bagatellizálni, meg nem történtté tenni, de legalább azt bizonygatni: ennél többet is tehettek volna. Vagy - ami ennél is alattomosabb - maguk hasznára fordítani, azt, ami mások lobbijának köszönhetően valósult meg. Hogy ők mit tettek? Arról nem szólt a fáma, nem is szólhatott, hiszen nem voltak abban a helyzetben, hogy érdemben bármit is tehettek volna. Így kampányuk mások munkájának gusztustalan becsmérlésébe fulladt, illetve helyenként felszínes, de igen látványos megvalósítások pallérozásában. Konkrétan, ha ma Gyergyószentmiklóson valaki átutazik, azt látja, hogy épül, szépül a város: parkosítanak, körforgalmat csináltak, játszóteret avatnak, víz- és csatornahálózatot újítanak, építenek. Zajlik az élet! Arról viszont sokan megfeledkeznek, hogy mindezen megvalósítások hátterében ott van az előző városvezetések szorgalmas munkája, a minisztériumi lobbizások, stb. 
Csalóka látszat
A látványos változásokat igencsak jól időzítették, ugyanis mind az utóbbi fél évben történtek. Hogy mi történt az előtte lévő három és fél évben? Jó kérdés, de csupán egyetlen dolgot tudok kiragadni kedvenc kisvárosom életéből: "megoldottuk a fűtésproblémát!" Hurrá! - mondják néhányan, de milyen áron, kérdem én. Példáért ismét nem kell a szomszédba mennem, csak a saját fűtésszámlámat megnéznem. Az elmúlt fűtésidényben voltak olyan hónapok, amikor a távhőért kiállított számla 600 lej körüli összeg volt. Ha ehhez még hozzászámoljuk, az áram és gázfogyasztást, kiderül, hogy fizetésem több mint fele arra megy el, hogy lakhatok a sajáttulajdonú lakásomban és "élvezek" néhány szolgáltatást. Ezt már semmiképp nem tudom éljenezni, annál is inkább, mert úgy hírlik, hogy a sokat dícsért külföldi beruházó kihátrálni készül a zilahi és marosvásárhelyi projektjeiből, miközben nálunk fejlesztésekre készülnek. Vajon miért? Vajon miért nem sikerült dűlőre jutni a másik két város önkormányzatával? Mitől olyan jó az egyetértés kedvenc kisvárosom vezetőségével? De sorolhatnám a kérdéseket, viszont kanyarodjunk vissza a vasárnap esedékes választásokhoz. 
Ne hagyjuk, hogy más döntsön helyettünk!
Egyfordulós lesz a választás: ez röviden azt jelenti, hogy egy szavazaton is múlhat, ki lesz a polgármester, milyen többségű lesz a tanács. Még soha nem volt ennyire értékes egy ember szavazata! Gondoljuk meg tehát alaposan, hogy élünk a választás lehetőségével, vagy otthon sunyítunk és várjuk, hogy mások döntsék el helyettünk, ki vezesse négy évig a várost. Nem óhajtok befolyásolni senkit, döntsön mindenki lelkiismerete szerint! Ha nem tud dönteni, akkor pecsételjen több jelöltre, így érvénytelen lesz a szavazata, de nyugodt lehet a lelkiismerete, hogy az ő szavazócéduláját senki nem használja a választási eredmények manipulálására - magyarán csalásra -, mert ilyenre is volt példa. Ne feledjük: egy szavazaton is múlhat a választás eredménye! Igen, például az Ön szavazatán is Kedves Olvasó!